Yalancı Çoban Masalı

Yalancı Çoban masalı oku ve ders çıkar fikri ön planda tutularak severek anlatılan masallardan biridir.  Bilindiği üzere masallarda ders alınması gereken yönler çok özeldir. Bu sebeple hikâyeyi her okuyan  hayatına yön verecek dersler çıkarır. Yalancı Çoban masalı, henüz ilkokul çağından itibaren çocuklara  dürüstlüğün önemini öğretmek için anlatılır. Masallar çok eski tarihlerden beri, büyük küçük herkese ders niteliğinde ve keyifli anlatılır. Yalancı Çoban masalının ana fikri ve karakterleri ile ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Yalancı Çoban masalı okuyarak, dürüstlüğün her şeyden daha önce tutulması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra yalanın ne kadar kötü bir alışkanlık olduğu konusunda da  okuyuculara ders verir. Verdiği derin mana nedeniyle Yalancı Çoban masalı, geçmişten bugüne anlatılan ve farklı derslerin çıkarıldığı bir masaldır. Bu masalı ilk kimin anlattığı belli değildir. Masalın ana fikri ve karakterleri hem dikkat çekici hem de son derece önemlidir.

Yalancı Çoban Masalı Özeti

Yalancı Çoban masalının ana karakteri de isminden de anlaşılacağı gibi yalancı bir çobandır. Eski zamanlarda köylülerin koyunlarını güden çok yoksul bir çoban varmış. Çoban, çalışmaktan hiç hoşlanmayan ve aynı zamanda muzip bir kişidir. Bir gün yine koyun güderken aklına bir muziplik yapmak gelir. Hemen koşarak köye gider ve köylülere “sürüyü kurt bastı, hemen kendine yardım etmelerini” söyler. Köylüler de de ellerine kürek ve kazma gibi ne bulurlarsa alıp sürünün başına giderler. Fakat gittiklerinde görürler ki ortada ne kurt vardır, ne de koyunlar tehlike altındadır. Çoban da bu durum karşısında yaptığı şeye kahkahalar atarak güler ve mutlu olur.

Bir gün çoban yine aynı şeyi yapmaya çalışır. Köylü yine telaş içinde sürünün yanına gelir fakat yine aynı yalan ve muziplik ile karşılaşır. Bir gün gün sürüyü gerçekten kurt basar ve çoban koşarak köye gider ve onlardan yardım etmelerini ister. Fakat köylü yine yalan olduğunu düşünüp çobana inanmaz. Çoban ne kadar yalvarıp yakarsa da köylüyü kendisine yardım etmeye bir türlü ikna edemez. Yardım  gitmediği için de kurtlar sürünün büyük bir bölümünü yerler.

Yalancı Çoban Masalı Ana Fikri ve Karakterleri

Yalancı çoban masalı her zaman doğru sözlü olmaya dikkat çeker. Şakanın ölçüsü kaçtığı zaman gerçekler bile yalan olarak anlaşılabilir. Doğru sözden şaşmadığınız zaman söyledikleriniz her zaman karşı tarafa dürüst olduğunuz konusunda bir izlenim bırakacaktır. Aksi takdirde ise gerçekleri söyleseniz bile kimse lafınıza inanmayacaktır.

Yalancı Çoban Masalı

Bir köyde sevimli ve herkes tarafından iyi görünen bir çoban varmış. Bu çoban sabah olduğunda koyunları otlatmak için dağlara bayırlara götürürmüş. Günlerden bir gün sabah koyunları otlamaya götüren çobanın canı sıkılmış ve can sıkıntısını geçirmek için kendine bir oyun aramış. Çoban köyün meydanına Doğru koşarak bağırmaya başlamış ve ; Komşular bana yardım edin bütün koyunlarımı kurt kaptı demiş.

Çobanın bu yardım isteği üzerine koyunların yanına giden köylüler söylediğinin yalan olduğunu ve ortada kurt olmadığını görünce çobanın kendilerini kandırdığına çok kızmışlar. Bu olaydan sonra birkaç gün geçince çoban yine aynı şekilde feryat etmiş ve yine kurt yalanıyla köylüleri kandırmış. Yine yardım etmek için koşarak gelen köylüler yalan olduğunu anlamış ve bu defa çok daha fazla öfkelenmişler. Bu davranışın çok yanlış olduğunu ve kendine hiç yakışmadığını söyleyerek, çobanı uyarmışlar.

Günler geçip gitmiş ve bu defa dağlardan gerçekten bir kurt sürüsü köye iniş yapmış. İnen kurt sürüsü yoksul çobanın koyunlarına saldırmaya başlamış. Bunun üstüne çoban yine feryatlar içinde köy meydanına inerek yardım için bağırmaya başlamış. Koşun dostlar koşun, bu defa gerçekten kurtlar koyunlarıma saldırdı yardımcı olun demiş. Daha önce birçok kez yalan söylediği için çobana kimse inanmamış ve hiç yerlerinden kalkmamışlar. Kurtlar, koyunların nerdeyse hepsini yemişler. Bunun sonucunda çoban ağlayarak ve çok üzgün bir şekilde yanlarına gelip, çok mutsuz olduğunu ve kendine kimsenin inanmayışının suçlusunun kendi olduğunu söylemiş. Bundan sonra insanların onu dürüst olarak görmesi için bir daha yalan söylemeyeceğini ve yaptığı oyundan ne kadar zarar gördüğünü anlatmış.

Sitemizde bulunan birkaç masal örneği;

  1. Kurbağa Prens Masalı
  2. Alaaddin’in Sihirli Lambası Masalı
  3. Hansel Ve Gratel Masalı

2 thoughts on “Yalancı Çoban Masalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SESLİ MASAL DİNLEME UYGULAMASI