Atatürk’ün Doğa Sevgisi İle İlgili Kısa Yazı

Atatürk’ün doğa sevgisi ile ilgili kısa yazı türleri çoğu zaman karşımıza çıkar. Bunu sebebi Atatürk’ ün tam bir doğa sevdalısı olmasıdır. Bir bozkır şehri olan Ankara’yı son derece modern bir şehir  durumuna getiren Atatürk, günümüzde  çok fazla duyduğumuz“ çevre” ve  şehircilik” kavramlarına o  dönemlerde  yaptığı çalışmalarla ışık tutmuştur. Her gittiği  bölgede ağaçlandırmaya  dikkat çekmiştir. Ankara’yı  medeni bir  şehir olarak görme  isteği ve özlemi, kentin mümkün olduğunca yeşillendirilmesi çalışmalarını artırmıştır. Bu anlayıştan ötürü Ankara’nın imar planında yapılan düzenlemeler ve değişiklikler olmuştur, O’nun doğaya verdiği önemin yapmış olduğu çalışmalardan görebilirsiniz.

Doğa sevgisine örnek vermek gerekirse; Hipodrom, Atatürk Orman Çiftliği, Gençlik Parkı ve Ankara caddelerinin ağaçlandırılması çalışmalarından bahsedebiliriz. Atatürk’ün ağaçları ve doğayı sevmesinin en önemli örneklerinden birisi de hiç şüphesiz Atatürk Orman Çiftliği olmuştur. Ankara’yı Türkiye Cumhuriyetinin başkenti olarak seçmiş, bozkırın  ortasında modern bir şehir yaratmıştır. Doğa ve çevre güzelliği için 1920’li yıllarda, ışık tutmaya çalışmıştır.

Bu kavramların çok önem verilmediği ve konuşulmadığı o senelerde, şehircilik uzmanlarını getirtmiştir. Cumhuriyetin başkenti Ankara’yı ağaçlarla donatan, çiftlik kuran ve yeşilliğe imkan sunan Atatürk’ tür. Tüm yönleri ile olduğu gibi doğa sevgisi ile de örnek olan bir liderdir.

Atatürk’ün kişiliğinin  oluşmasındaki faktörler arasında bitki ve hayvan sevgisi de çok önemli bir yere sahiptir. Atatürk, hayatının son günlerinde de yeşillikler içinde olmak istemiştir. Bir ağacın kesilme durumuna dahi karşı çıkmıştır. Bununla ilgili çok güzel kısa bir hikayesi vardır.

Atatürk’ün Doğa Sevgisi İle İlgili Sözleri

Atatürk’ün doğa sevgisi ile ilgili sözleri her zaman dikkat çekmiştir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;  “ Yeşillik görmeyen her göz renk zevkinden mahrum kalır”. “ Burada öyle bir yeşillendirme yapılsın ki göremeyenler bile yeşillik içinde olduğunu fark etsin” “ Yeşillik, çiçek ve ağaç uygarlık demektir” “ Orman ve ağaç olmayan topraklar vatan sayılmaz “ gibi birçok önemli sözü vardır.

Atatürk’ün doğa sevgisi ile ilgili kısa yazı
Atatürk doğa sevgisi ile ilgili kısa yazı

Atatürk’ün Doğa Sevgisi İle İlgili Yazı

Atatürk’ün doğa sevgisi ile ilgili yazı denildiği zaman, akla herkesinde bildiği küçük bir hikaye gelir.  Atatürk çok sevdiği Yalova’da kendine bir köşk yapılması talimatını verir. Aradan bir kaç yıl geçer ve birgün oraya gitmek ister.  Bahçıvanın bir çınarı kesmeye çalıştığını görür ve “ Sen hayatında hiç bu kadar büyük bir ağaç yetiştirdin mi ki kesmeye kalkışıyorsun” diye kızar. Bahçıvan “ Paşam ağacın kökleri köşkün temeline zarar veriyor, kullanımı için kesmek gerekir “ diye cevap verir.

Atatürk ağacın kesilmemesi için gerekirse evin ağaçtan uzaklaştırılmasını talep eder. Bu konuda görevli olan belediye yapmış olduğu çalışmalarla evi ağaçtan ileriye taşır. Bu durum Atatürk’ü çok memnun eder. Doğayı çok seven Atatürk bir ağacın dahi kesilmesine izin vermeyecek kadar sert bir tavır içinde olmuştur.

Atatürk’ün Doğa Sevgisi

Atatürk’ün doğa sevgisi Türk toplumu için çok güzel bir örnek olmuştur. Özellikle yaşadığı dönemlerde her şehir için düşündüğü güzel planlar sayesinde o yıllarda her yer cennet gibi olmuştur. Doğa aşığı olan Atatürk köşklerinin bahçesinde her zaman uzun vakitler geçirmiştir. Aynı zamanda tam bir hayvansever olduğu için Foks isimli bir köpek sahiplenmiştir. Bahçesinde onunla çok güzel fotoğrafları vardır.

Atatürk’ün Doğa Sevgisi 3. Sınıf

Atatürk’ün doğa sevgisi 3. Sınıf  Türkçe kitaplarında çocuklara gösterilmeye başlamıştır. O yaş grubunda yer alan çocuklar öğrenmeye ve sorgulamaya daha açık olduğu için, doğa sevgisi aşılamaya çalışmıştır. Bu sebeple her çocuğun okumasını ve buna önem vermesini sağlamak gerekir. Özellikle ebeveynler bu konuda bilinçli olmalıdır.

Atatürk’ün Doğa Sevgisi İle İlgili Anıları

Afet İnan, Atatürk’ün doğa sevgisi ile ilgili anıları arasından birini şu şekilde anlatmıştır;

“1919 senesinde Atatürk Ankara’yı çok kuru ve yeşilliksiz bulmuştu. O, eski adı Orman Çiftliği olan bölgede, orman meydana getirmeyi kendisine bir amaç edinmişti. O’nun için dikilen her ağaç yeni, çok önemli birer varlıktı. Bunların çoğaldığını, büyüdüğünü görmek, bir amaca  ulaşmanın zevkini kendisine veriyordu. Gazi Orman Çiftliği, insanların istikrarlı çalışmalarıyla, doğayı güzelleştirme ve verimli hale gelmesi kuvvetinin bir örneğidir” demiştir.

Sitemizde bulunan Atatürk ile ilgili yazılar;

  1. Atatürk İle İlgili Hikayeler
  2. Bir Kurtuluş Savaşı Hikâyesi
  3. Sığırtmaç Mustafa Hikayesi

One thought on “Atatürk’ün Doğa Sevgisi İle İlgili Kısa Yazı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SESLİ MASAL DİNLEME UYGULAMASI