Keloğlan Masalları Kısa

Keloğlan Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan hayali bir kahramandır. Oldukça eski tarihlerden bu yana Keloğlan masalları kısa halleriyle, ağızdan ağıza dolaşmıştır. Keloğlan hikayeleri çocuklara  dürüstlüğü iyiyi ve doğruyu anlatmak amacıyla kurgulanmıştır. Bu hikayeler hem büyük hem de küçükler tarafından çok sevilir. Keloğlan Türk masalları  hala masalar arasında en çok beğenilen ve sevilen türler arasındadır. Özellikle Altay ve Türk mitolojisi içerisinde Keloğlan karakterinden sık bir şekilde söz edimektedir. Keloğlan saçsız bir karakterdir. Keloğlan halkın arasından çıkmış olan bir karakter olması nedeniyle, tam anlamıyla halkı temsil eder.

Hikaye ve masallarda keloğlan genel olarak fakir bir karı kocanın, bazen sadece fakir bir kadının çocuğu olarak betimlenir. Bazı masallarda ise bu karakter fakir büyükannesiyle beraber yaşar. Hikayelerin ilk kısımlarında daha çok tembel ve beceriksiz birisi gibi anlatılsa da ilerleyen bölümlerde son derece  becerikli, dürüst ve cesur bir karakter olduğu görülür. Keloğlan sadece Türk kültürüne ait olan bir karakter demek doğru değildir. Bunun yanı sıra Arap, Kafkas, Rus ve Acem kültürlerinde de keloğlan karakterine  rastlanır. Türk masallarında daha çok ilgi gören keloğlan değişik kültürlerde farklı isimler ile de anılabilir.

Keloğlan Masalları Özellikleri

Keloğlan masalları genel hatlarıyla 4 ayrı bölümden meydana gelir. İlk kısımda Keloğlan ile çevresinde bulunan insanlar anlatılır ve kısa bir şekilde tanıtım yapılmaktadır. İkinci kısımda maceralar yaşayacak olan Keloğlanı buna neyin teşvik ettiği ile ilgili bir detaylandırma yapılmaktadır. Üçüncü  kısımda da maceraya atılan keloğlanın yaşamış olduğu serüven anlatılmaktadır. En son bölümde ise bilginliği ve kurnazlığıyla ile  başarıyı elde eden keloğlan anlatılmaktadır.

Keloğlan birçok farklı masal da güçlü olanların karşısında halkı temsil eder. Türk insanındaki başarıyı azmi, şansı, ve saflığı en güzel haliyle kendi üzerinde toplamıştır. Sorunları esprili bir şekilde çözümleyen “hümorist ”yapısı olan bir karakterdir. Anadolu’nun tüm güzelliklerinin anlatıldığı bu harika masalları okurken çocuklarınız Keloğlan’a hayranlık duyacaktır. Çevrilen her sayfada, ailemiz, yaşantımız, toprağımız ve, kalbimizden bir parça bulabilirsiniz.

Keloğlan masalları kısa
Keloğlan masalları kısa

Keloğlan Masalları

Genel olarak Keloğlan masalları bakıldığında benzer konulara sahiptir. Keloğlan, annesi ile  bir köyde yaşayan  son derece saf bir Anadolu gencidir. Yoksulluk yaşarlar ama genelde mutlu ve  tatmin olan iki insandırlar. Keloğlan, şanssız, saf ve tembel bir kişidir. Sürekli bir iş yapmaya çalışsa da tembelliğinin  etkisi ile başına birçok kötü olay gelir. Girdiği her işe bir bela bulaşır. Karşılaştığı  çoğu olumsuzluklardan zekası ve hazır cevap olmasıyla hiçbir zarar görmeden kurtulmaktadır.

Bu sebeple de her masalın sonunda Keloğlan muradına bir şekilde erer. Masallar ve  isimleri değişse de değişmeyen tek şey her zaman hayal kuran ve bu  hayallerinin peşinden giden iyi bir insandır. Son derece komik ve düşündüren durumlar yaşayan Keloğlan gururlu yapısı ile de dikkat çeker. Fakir olmasına rağmen hiç bir şeye tenezzül etmez ve her zaman dik durmaya çalışır. En sevilen Keloğlan masalları arasında Padişahın kızıyla olan aşkı vardır.

Keloğlan Ve Padişahın Kızı

Keloğlan’ ı annesi birgün değirmene buğday öğüttürmesi üç gönderir. Çok az bir buğday vardır. Mutlaka başına bir iş gelmeden geri getirmesini söyler. Keloğlan gider sıraya girer ve beklemeye başlar. Bu arada bir beyin adamları gelir ve haksızlık yapıp öne geçmeye çalışırlar. Keloğlan ile kavga ederler. Ona sinirlenince buğdayının hepsini yere dökerler. Keloğlan annesinden çok korksa da eve gider. Annesi çok kızar ve onu kovar. Keloğlan gitmeye karar verir ve padişah olacağım der. Saraya gittiğinde Padişahın kızının hasta olduğunu duyar ve onu iyileştirmek için çok özel şeyler yapar. Padişah kızı iyi olursa onunla evlendireceğini söylediği için Keloğlan çok mutlu olur. Padişahın kızı da ona aşık olur. Padişah Keloğlan’ın kıvrak zekasına güvendiği için sarayda vezirlik teklif eder. Keloğlan garip anasını çok özlediği için sultanı da alıp, köyüne dönmek ister.  Onu padişahın kızıyla gören köylüler çok şaşırır.  Keloğlan’ a çok güzel bir düğün yaparlar. O günden sonra çok mutlu bir hayatları olur.

Sitemizde bulunan birkaç masal örneği;

  1. Panda Masalı
  2. Ezop Masalları
  3. Prenses Masalları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SESLİ MASAL DİNLEME UYGULAMASI